Kinderen

Het tandenhuis staat bekend om de positieve benadering van kinderen. Dit bereiken we door veel te praten met kinderen en zoveel tijd als nodig is te nemen om hen op hun gemak te stellen. Aandacht, tijd, en geduld staan centraal bij de behandeling van jonge patiënten. Wij luisteren naar kinderen, nemen hun angsten en onzekerheden serieus en proberen die spelenderwijs weg te nemen.

Spelenderwijs

Wij adviseren ouders hun kinderen al zo vroeg mogelijk mee te nemen bij hun eigen controle-afspraak. Zo zien zij dat bij papa en mama ook in de mond gekeken wordt met een spiegeltje en een sonde. Zelfs als kinderen nog amper kunnen lopen, kan het beeld van rustige ouders in een tandartsstoel al bijdragen aan het voorkomen van angsten voor de tandarts.

Indien ze willen mogen ze de tandarts ‘helpen’, door samen met de tandarts in de mond van bijvoorbeeld hun moeder te kijken. Of we praten met het kind terwijl de ouder in de stoel ligt.

Laten wennen aan de tandarts

De ervaring leert dat de kinderen met kleine stapjes steeds meer toelaten. Positief belonen, bijvoorbeeld met complimenten en met een speeltje (stuiterbal, sticker) achteraf, staat bij ons voorop. Alles beter dan dwingen. Liever tien keer een kleine stap, dan een keer de kans lopen dat een kind bang wordt voor de tandarts.
Kinderen die al op controle moeten, dwingen we niet. Als een kind het te eng vindt om in een stoel te liggen, dan vinden we wel een andere manier.

Uitleg

We vertellen in begrijpelijke taal precies wat we doen tijdens de behandeling. We laten, als de kinderen dat willen, de instrumenten zien die we gebruiken en vertellen waar ze voor zijn. Hierbij noemen we niet per se alles bij de naam. Het woord boor kan eng overkomen dat noemen we dan bijvoorbeeld:“een borsteltje om de kiezen schoon te maken”.

Behandelen

Ondanks dat we kindvriendelijk zijn, laten we om die reden nodige behandelingen niet achterwege. Ook niet als een kind protesteert. Dit leiden we in goede banen. Als er bijvoorbeeld veel gaatjes worden geconstateerd, behandelen we die in meerdere afspraken.
We kijken en luisteren naar datgene wat het kind aan kan. Dat is een verschil met ‘niet willen’.

“Als kinderen zich op hun gemak voelen, verloopt de behandeling beter.”
“Bij het tandenhuis hoeft geen enkel kind bang te zijn.”