Tandaandoeningen

Wij behandelen onder andere de volgende tandaandoeningen:

Tandbederf

Tandbederf, oftewel cariës, is de veroorzaker van ‘gaatjes’, zoals dat in de volksmond heet. Bepaalde bacteriën tasten het glazuur en vaak het daaronder liggend tandbeen van de tand of kies aan. Die bacteriën veroorzaken een ziekteproces in het tandweefsel.
Dit proces moet worden gestopt omdat anders het gat groter wordt, met alle pijnklachten van dien. Het devies is: hoe sneller dichten, hoe beter.
Als tandbederf niet tijdig wordt gestopt en doordringt tot in het zenuwkanaal kan een zenuwontsteking ontstaan.

Behandeling van tandbederf

Hoe behandelen we dan tandbederf? Dit kunnen we vaak niet anders doen dan te ‘boren’. Op die manier verwijderen we het zieke glazuur en tandbeen.

Opvullen

Feitelijk hebben we nu een uitgeholde en schoongemaakte tand of kies. Deze tand of kies vullen op met speciale tandkleurig vulmateriaal. Dat betekent dat de vulling na de behandeling vaak niet opvalt tussen andere tanden en kiezen.

Zenuwontsteking

Als een ‘gaatje’ in de tand of de kies niet tijdig wordt behandeld, kan de tandzenuw gaan ontsteken.
Ook een breuk in de wortel van een tand of kies, lekkende vullingen, knarsen of blootliggend tandbeen kunnen een zenuwontsteking (pulpitis) veroorzaken. In het binnenste van een tand of kies (ook van melktanden en kiezen) bevindt zich een holle ruimte, het wortelkanaal waarin de zenuwen en bloedvaten liggen.
Bij een zenuwontsteking leven miljoenen bacteriën in de zenuwkanalen. Deze moeten verwijderd worden, anders kunnen er hevige pijnklachten optreden.

Zenuwbehandeling

Een zenuwontsteking behandelen we met behulp van boortjes en vijltjes.
Net als bij tandbederf boren we met onze speciale boortjes een gaatje door het glazuur en het tandbeen tot aan de zenuwkanalen. Vanaf dit punt gaan we verder met vijlen. Dit geschiedt onder verdoving.

Nu de kies openligt, spoelen we met een spoelmiddel alle zenuwkanalen van de tand of kies heel goed schoon.

Na het schoonmaken van de zenuwkanalen, vullen we de kanalen met een speciaal materiaal. Daarna maken we de kies dicht met een tandkleurig vulmateriaal. Als vullen niet mogelijk is plaatsen we een kroon.

Door de ziekteverwekkers te verwijderen heeft de tandarts de voorwaarde gecreëerd voor het lichaam om het ontstekingsproces op te ruimen.

Tandsteen en ontstekingen

Tandsteen is een verharde laag tandplak dat er vaak gelig of bruinig uitziet. Tandsteen kan ontstaan als het tandplak niet goed wordt weggepoetst. Dit lijkt best onschuldig, maar dat is het niet. Tandsteen wijst namelijk op de aanwezigheid van een groot aantal bacteriën die op de tanden of kiezen leven. Als tandsteen niet tijdig wordt weggehaald kunt u tandvleesontsteking, of erger nog, kaakbotontsteking krijgen.

Behandelen van tandsteen

Tandsteen kunnen wij heel goed verwijderen. Hiervoor gebruiken wij speciale instrumenten.

Tandvlees- of Kaakbotontsteking (gingivitis en parodontitis)

Tandvleesontsteking uit zich in rood tandvlees dat heel snel bloedt. Kaakbotontsteking kan duiden op een veel langer probleem met tandsteen. De behandeling van kaakbotontsteking is dan ook zwaarder. Soms moet dan het tandvlees geopereerd worden en het zieke botweefsel worden weggehaald. Dit doen wij niet zelf. In dergelijke gevallen verwijzen wij u door naar een tandarts die is gespecialiseerd in kaakbotproblemen.